U srcu Balkana, gde fudbal nije samo igra već deo nacionalnog identiteta, takmičenje pod imenom Kup Srbije zauzima posebno mesto. Kroz decenije, ovaj turnir je postao simbol borbenosti, strasti i tradicije srpskog fudbala. 

Počeci: Nastanak Kupa Srbije 

Kup Srbije ima korene koji sežu u period pre Drugog svetskog rata, ali u sadašnjem obliku postoji od 2006. godine, kada je Srbija postala nezavisna država. Prethodni oblik ovog takmičenja, poznat kao Kup SFRJ, odigravao se na teritoriji cele bivše Jugoslavije i okupljao najjače klubove iz svih republika. 

Sa raspadom Jugoslavije, nastali su različiti nacionalni kupovi, a Srbija je, kao i druge republike, formirala svoje nacionalno takmičenje. Pre formalnog uvođenja Kupa Srbije, postojao je i Kup Srbije i Crne Gore koji se igrao između 2003. i 2006. godine. 

U Kupu Srbije učestvuju i niželigaški timovi, dok u glavnom žrebu takmiči se 32 kluba.  

Format Kupa Srbije  

Kup Srbije Počinje u septembru i traje do maja. U prvim kvalifikacionim rundama učestvuju ekipe iz nižih liga, a kasnije u zvaničnim rundama se priključuju ekipe iz Prve lige i Superlige.  

Pobednik Kupa Srbije ima mesto u Ligi Evrope, ako ga ranije nije osigurao preko prvenstvene tabele.  

Runde u Kupu Srbije:  

 • Preliminarna runda – u njoj učestvuje osam ekipa. Četiri koje su osvojile regionalne kvalifikacije i četiri koje su završile na 13. do 16. mestu u Prvoj ligi sezonu ranije.  
 • Prva runda – u njoj se priključuje 28 ekipa. Cela Superliga (16 ekipa) i preostalih 12 timova iz Prve lige.  
 • Osmina finala – 16 timova učestvuje  
 • Četvrtfinale – 8 timova učestvuje  
 • Polufinale – 4 tima učestvuju  
 • Finale  

Novi trofej Kupa Srbije: Pobednički dizajn Mihajla Mlinara 

Čak pre početka turnira, doneta je odluka da Kup Srbije dobije novi trofej. Stari trofej, koji je Crvena zvezda osvojila prethodne godine, zauvek će ostati u njenom muzeju. Međutim, trofej za šampionat će ostati nepromenjen.  

Da bi pronašli novi trofej za Kup, organizovan je konkurs na Beogradskoj umetničkoj akademiji. Studenti su imali zadatak da svako dizajnira svoj trofej, nakon čega bi jedan bio izabran. 

Zvaničnici Fudbalskog saveza Srbije predstavili su novi trofej Nacionalnog kupa 11. decembra 2006. Mihajlo Mlinar je pobedio u konkurenciji od preko 50 studenata na konkursu koji je održan na Beogradskoj umetničkoj akademiji.  

Njegov trofej, inspirisan pravoslavnom tradicijom i srpskom istorijom, opisan je kao savršena nagrada za najveće fudbalsko takmičenje u Srbiji. 

Kada su ga novinari pitali za koji klub navija, 25-godišnji Mlinar je odgovorio da nikada nije trenirao fudbal i da je njegov jedini favorit – Srbija. Svi prisutni složili su se da je bio idealan kandidat za izradu trofeja i da je potpuno zaslužio nagradu od 250.000 dinara.  

Mlinar je odmah postao jedno od najprepoznatljivijih lica širom Beograda. Na stadionu Partizana, 15. maja 2007, Crvena zvezda je pobedila Vojvodinu i postala prvi osvajač Kupa Srbije, podižući trofej koji je Mlinar dizajnirao. 

kup srbije

Osvajači Kupa Srbije: Pregled šampiona od 2006. do danas 

Kup Srbije, kao jedno od najprestižnijih takmičenja u srpskom fudbalu, svake godine okuplja najjače timove iz cele zemlje u borbi za prestižni trofej. Od svog osnivanja 2006. godine, neki klubovi su uspeli da se izdignu iznad ostalih, postajući pravi sinonimi za dominaciju i uspeh u ovom takmičenju. 

Dok neki klubovi, poput Partizana i Crvene zvezde, već imaju bogatu istoriju osvajanja, drugi su imali svoje trenutke slave, iznenađujući mnoge i zgrabivši svoj deo fudbalske istorije. 

Najtrofejniji timovi u Kupu Srbije su beogradski večiti rivali, Partizan i Crvena zvezda sa ukupno 13 trofeja od 17 odigranih izdanja kupa.  

Crno-beli su uspešniji sa sedam pehara, naspram šest Zvezde. Ukupno je pet različitih timova osvajalo Kup Srbije u istoriji i njih 10 igralo u finalu.  

Osvajači Kupa Srbije: 

 1. Partizan – 7 trofeja (2007/08, 2008/09, 2010/11, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2018/19)  
 1. Crvena zvezda – 6 trofeja (2006/07, 2009/10, 2011/12, 2020/21, 2021/22, 2022/23)  
 1. Vojvodina – 2 trofeja (2013/14, 2019/20)  
 1. Jagodina – 1 trofej (2012/13)  
 1. Čukarički – 1 trofej (2014/15) 

Svaki od ovih timova je na svoj način doprineo bogatoj istoriji Kupa Srbije, pružajući nam nezaboravne trenutke, golove i emocije. Dok čekamo da vidimo ko će biti sledeći šampion, vraćamo se ovim pobedama i sećamo se svih veličanstvenih trenutaka koje su nam pružili.  

Timovi koji su se domogli finala, ali nažalost nisu uspeli da osvoje trofej su:  

 • Zemun 
 • Sevojno  
 • Borac Čačak  
 • Javor Ivanjica  
 • Mladost Lučani  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *