TSC Bačka Topola Liga Konferencija 2024/25

TSC Bačka Topola je svoju evropsku kampanju započela neuspešno, nakon što su u prvom meču poraženi sa 1:0 od kazahstanskog tima Astana i pored dobre igre. Ovaj rezultat ih stavlja u nezgodnu poziciju, trenutno zauzimaju 26. mesto sa nula poena, zajedno sa timovima poput Real Betisa i Genta, koji su takođe izgubili svoje uvodne mečeve. Međutim, sa još pet kola preostalih, još uvek postoji šansa da TSC napravi iskorak ka nokaut fazi.

Trenutni plasman i format

Format takmičenja predviđa da prvih osam timova direktno prolazi u osminu finala. Timovi rangirani između 9. i 24. mesta idu u nokaut plej-of fazu, gde će timovi sa boljim plasmanom biti nosioci u žrebu. Klubovi rangirani od 25. do 36. mesta biće eliminisani.

TSC, koji trenutno zauzima 26. mesto, mora se popeti barem dve pozicije kako bi osigurao mesto u plej-of fazi nokaut runde. Sa samo jednim golom zaostatka nakon prvog meča, situacija nije kritična, ali će morati da osvoje bodove u narednim mečevima kako bi izbegli eliminaciju.

Preostali mečevi TSC Bačka Topola

  1. Drugo kolo: TSC protiv Legije iz Varšave (24. oktobar)
    Sledeći meč TSC-a biće ključan, jer dočekuju poljsku Legiju, koja trenutno zauzima 14. mesto nakon pobede od 1:0 protiv Real Betisa. Ovo je domaći meč protiv jakog poljskog tima i TSC mora iskoristiti prednost domaćeg terena. Pobeda ovde bi ih podigla na tabeli i značajno poboljšala samopouzdanje.
  2. Treće kolo: TSC Bačka Topola protiv Lugana (7. novembar)
    Nakon toga, TSC će ugostiti švajcarski Lugano, koji je trenutno 4. na tabeli sa tri boda posle ubedljive pobede od 3:0 nad HJK-om. Ovo će biti težak meč, i TSC će morati biti oprezan protiv tima u formi. Remi bi mogao biti realniji cilj. Lugano je već igrao protiv srpskog tima ove sezone. Ovaj tim izbacio je Partizan u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a u Liga konferencija grupe ušli su posle ispadanja u plejof fazi LE od strane Bešiktaša ukupnim rezultatom 8:4.
  3. Četvrto kolo: Sent Galen protiv TSC (28. novembar)
    Zatim sledi gostovanje Sen. Galenu, koji je doživeo težak poraz od 6:2 od Cercle Bruggea. Ovaj švajcarski tim može da bude odlična prilika za TSC da osvoji važne bodove u gostima. Pobeda u ovom meču mogla bi značiti veliki pomak na tabeli. Ipak, neće biti lako s obzirom da je Sent Galen trenutno petoplasirana ekipa švajcarske Super lige.
  4. Peto kolo: Gent protiv TSC (12. decembar)
    Još jedno gostovanje očekuje TSC u petom kolu, ovaj put protiv Genta, koji je poražen sa 4:2 od Čelsija. Gent, koji je trenutno na 28. mestu, direktan je rival za mesta u nokaut fazi. Kao i Lugano, ovaj belgijski tim takođe se susreo sa Partizanom, u plejofu za plasman u Ligu konferencija.
  5. Šesto kolo: TSC Bačka Topola protiv Noe (19. decembar)
    U poslednjem kolu grupne faze, TSC dočekuje jermensku Nou, koji trenutno zauzima 8. mesto nakon pobede od 2:0 nad ekipom Mlada Boleslav. Do ovog trenutka, TSC će verovatno znati šta im je potrebno za prolaz, i pobeda u ovom meču mogla bi im obezbediti mesto u nokaut plej-ofu. Za ovaj tim nastupa srpski golman Ognjen Čančarević kojem će ovo biti sedma sezona u Jermeniji, a od 2023. Čančarević nastupa i za reprezentaciju Jermenije za koju je branio 13 puta. Osim njega, u sastavu Noe je bivši igrač Partizana Aleksandar Miljković. Osim njih dvojice portugalski trener Rui Mota ima na raspolaganju još 16 stranaca sa tri kontinenta.

Šta TSC treba da uradi?

Pozicija TSC-a trenutno im ne ostavlja puno prostora za grešku. Moraju osvojiti bodove u najmanje tri od preostalih pet mečeva kako bi izbegli eliminaciju. Evo na šta treba da se fokusiraju:

  1. Bodovi kod kuće: Sa dva domaća meča koja dolaze (Legija Varšava i Lugano), od ključne je važnosti da TSC iskoristi prednost domaćeg terena. Pobede u ovim susretima značajno bi poboljšale njihove šanse.
  2. Osvajanje bodova u gostima: TSC ima još dva gostovanja, protiv Sent Galena i Genta. Osvajanje barem jednog boda u ovim mečevima može da bude ključno.
  3. Poboljšanje gol-razlike: Trenutno na -1, gol-razlika TSC-a mogla bi biti presudna u slučaju izjednačenih poena. Tim mora pokušati da postigne što više golova.

Zaključak

Put TSC-a ka nokaut fazi je izazovan, ali ne i nemoguć. Uz nekoliko taktičkih prilagođavanja i koncentrisanu igru, TSC bi mogao napredovati na tabeli i obezbediti mesto u nokaut plej-ofu.

Novi trener Jovan Damjanović, koji je stigao posle poraza od Makabija u plejofu za Ligu Evrope, stabilizovao je ekipu i ostvario tri pobede u poslednje tri utakmice u Superligi Srbije. Uz dobru formu novih reprezentativaca Srbije Aleksandra Ćirkovića i Bosne i Hercegovine Ifeta Đakovca, TSC Bačka Topola može da se nada novim bodovima u evropskim takmičenjima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *